Normal_logo_verian_logo

Vérian Care & Clean is vorige week failliet verklaard, maar mogelijk wordt vanmorgen nog een intentie tot overname uitgesproken. Volgens de Gelderlander spreekt de failliete thuiszorgorganisatie vanmorgen met TvO Huishoudelijke Hulp uit Amersfoort over het vervolgtraject voor overname. Dat meldt de Gelderlander. 

Vakbond CNV, die samen met FNV en vakorganisatie RMU, nauw betrokken is het bij het proces, neemt TvO de thuiszorgmedewerkers over met behoud van salaris, evenals de dienstverbanden en de rechtsposities. Als alles goed gaat, neemt de Amersfoortse organisatie 90 procent van de 1.200 Vérian-medewerkers mee.

Vérian wilde eigenlijk een doorstart maken en verzocht medewerkers daarom om hun contract te verlengen. Dit vond echter plaats tijdens de onderhandelingen, zonder medeweten van de vakbonden. Medewerkers die afgelopen weekend bij een bijeenkomst aanwezig waren hadden nog niets ondertekend. Wie dit toch gedaan heeft, kan dit contract laten ontbinden.

Voordat de overname plaatsvindt, moeten de gemeenten waarmee Vérian een contract heeft deze overeenkomsten overdragen. Mocht een gemeente weigeren, dan kunnen cliënten zelf de overstap maken naar TvO, als zij dat willen. Daarnaast, en dit is de reden waarom Vérian in de financiële problemen is gekomen, moeten de uurtarieven die gemeenten uitbetalen aangepast worden. Deze dekken de kosten nu niet.

Met name in de regio Nijmegen speelt dit probleem. Daar staat het huidige uurloon op 22 euro, terwijl voor kostendekking 25 euro is, zeggen de vakbonden. “Met goede argumenten denken we dat de gemeenten kunnen laten inzien dat ze meer moeten betalen. Het alternatief is dat we hier anders over een jaar weer zitten met een failliet zorgbedrijf.”

Door: Redactie Nationale Zorggids