Normal_normal_protest__staken__actie__demonstratie

Het personeel van de drie ziekenhuizen van Treant Zorggroep gaat in juni actievoeren tegen het voornemen om de afdelingen verloskunde en kindergeneeskunde in Hoogeveen en Stadskanaal te sluiten. Met de sluiting gaan namelijk ook banen verloren, maar hoeveel dat er zijn is nog niet bekend. Ook weten werknemers die nu in Bethesda in Hoogeveen en Refaja in Stadskanaal werken niet of en wanneer zij naar Emmen moeten verhuizen. Deze onduidelijkheid gaat gepaard met veel onvrede, laat vakbond FNV weten. Dat meldt RTV Drenthe. 

“We willen Treant niet op voorhand wijzer maken, maar het zullen wel acties zijn die gelijktijdig in de drie ziekenhuizen plaats hebben. Het worden wel acties waar de patiënt geen last van zal hebben’,  zegt Harma Schrage van FNV Zorg & Welzijn.

De afgelopen tijd zijn medewerkers van Treant aangesproken op het openbaar uiten van hun onvrede op onder meer social media. Vakbond CNV zegt dat er een angstcultuur heerst en dat medewerkers zich niet meer vrij voelen om zich uit te spreken.

Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid heeft een brief ontvangen van boze verloskundigen. In hun brief schrijven ze over het onduidelijke en onvolledige beslisdocument van Treant, waarin geen argumenten staan vóór het openhouden van de locaties in Hoogeveen en Stadskanaal. “Hierdoor wordt een onjuist beeld geschetst met tot gevolg een onterechte conclusie”, zegt Nelleke Gosker van het Verloskundig Centrum Meppel en de Wolden die spreekt voor verloskundigen in de regio. Waar het ziekenhuis meent dat het nauwelijks potentiële patiënten verliest door de sluiting, zien de verloskundigen bevallende vrouwen elders in Drenthe niet helemaal naar Emmen afreizen.

Het vermoeden is dat een deel van de vrouwen uit Meppel en Hoogeveen  naar de Isala-klinieken in Zwolle gaat. Maar daar kunnen ze de hoeveelheid bevallingen nu al niet aan. Mochten daar in de nabije toekomst meer bij komen, zien de verloskundigen de situatie daar ook uit de hand lopen. 

Door: Redactie Nationale Zorggids