Normal_stethoscoop_tuchtcollege_hamer

Een inmiddels gepensioneerde gynaecoloog van het Tergooi ziekenhuis in Blaricum is door het tuchtcollege berispt toen hij niet daadkrachtig optrad bij een baby die in nood verkeerde. De man was ten tijde van het noodlottige voorval een andere patiënt aan het opereren, maar kwam niet tot actie om te voorkomen dat de baby zou overlijden. Het meisje werd uiteindelijk door iemand anders met een spoedkeizersnede ter wereld gebracht en overleed een dag later. Dit meldt Gooi- en Eemlander.

Het tuchtcollege stelt dat de man geen regie nam toen dit wel nodig was om de baby gezond ter wereld te laten komen. Hij zou alleen zijn afgegaan op de beoordeling van de verloskundige, maar heeft zelf geen polshoogte genomen. “Dit valt hem ernstig aan te rekenen, waarvoor een zwaardere maatregel op zijn plaats is”, oordeelt het tuchtcollege.

Baby Charlotte werd op 13 augustus 2013 via een spoedkeizersnede levenloos geboren. Zij werd 23 minuten gereanimeerd, waarna het hartje weer begon te kloppen. Zij werd overgebracht naar het VUmc maar overleed daar een dag later ten gevolge van ernstig zuurstoftekort. Was de gynaecoloog zelf komen kijken bij zijn patiënte, dan had hij wellicht eerder ingegrepen. “Dat verweerder de urgentie van de (klinische) situatie heeft gemist, kan hem tuchtrechtelijk aangerekend worden.”

De berisping van de gynaecoloog wordt opgenomen in het BIG-register. Daarin moet iedere zorgverlener zijn opgenomen om te mogen werken in de gezondheidszorg. Omdat de man al met pensioen is, heeft dit waarschijnlijk weinig gevolgen voor hem. Het ziekenhuis zegt geschrokken te zijn van de dood van het meisje en zegt maatregelen te hebben genomen om soortgelijke situaties te voorkomen.

Door: Redactie Nationale Zorggids