Normal_baby_zwanger_verpleegkundigen_kind

De personeelstekorten in de zorg zijn overal zichtbaar, ook in de kraamzorg. Naar verwachting komen er in de toekomst jaarlijks zo’n 170.000 baby’s bij, waarvoor 11.000 kraamhulpen nodig zijn, zegt de Nederlandse Beroepsvereniging voor Kraamverzorgenden (NBvK). Op dit moment telt Nederland daar slechts negenduizend van. Nu al worden kraamweken soms met een dag ingekort. Dat meldt het Algemeen Dagblad. 

Siska de Rijke, woordvoerder van de NbvK: “Volgens mij moet er eerst eens een goed cao op tafel komen. Het zijn op dit moment werkomstandigheden uit de negentiende eeuw, uitbuiting is het.” Kraamhulpen krijgen een laag salaris, hebben onregelmatige werktijden en zijn constant oproepbaar.

“Het salaris is op bijstandsniveau en je moet de hele maand beschikbaar zijn om te werken, terwijl je vaak maar een contract krijgt voor twaalf uur per week”, vervolgt De Rijke. Op dit moment zou ze het eventueel toekomstige kraamhulpen afraden om in de sector te werken.

Zorgverzekeraars staan een cliëntenstop bij kraambureaus niet toe, maar soms gebeurt het wel. Cliënten worden dan geadviseerd om een ander bureau om hulp te vragen omdat ze anders niet de benodigde zorg krijgen. Janine Grimberg van ZiNkraamzorg uit Woerden onderschrijft dat. Daar kunnen ze volledige kraamzorg niet meer garanderen als stellen zich na vijf maanden zwangerschap aanmelden.

Overigens zijn de vakbonden en werkgevers nog steeds niet tot een cao-akkoord gekomen. De eerste onderhandelingsronde op 15 mei werd opgeschort tot werkgeversorganisatie Bo Geboortezorg met een serieus stuk zou komen. Maar, vindt vakbond FNV, de nieuwe voorstellen bieden nog steeds geen basis voor echte onderhandelingen. De vakbonden nemen daarom vandaag niet deel aan de onderhandelronde.  Werkgevers hebben inmiddels het verzoek ontvangen om op 27 juni met concreet ingevulde voorstellen te komen, zodat de onderhandelronde dan wel kan doorgaan. 

Door: Redactie Nationale Zorggids