Normal_studenten_mbo_verpleging_verpleegkunde_zorg

Elf hogescholen die de opleiding hbo-verpleegkunde bieden, hebben voor komende jaar een studentenstop, ofwel een numerus fixus, ingesteld. Deze stop is nodig, omdat er in ziekenhuizen onvoldoende stageplekken zijn. Volgens beroepsvereniging V&VN moeten de hogescholen kijken naar alternatieve stages, in plaats van studenten weigeren. In de toekomst zijn namelijk veel verpleegkundigen nodig. Het aantal openstaande vacatures in de zorg staat op 120.000. Dat melden RTL Nieuws en NU.nl op basis van berichtgeving in de Volkskrant. 

Door de stop krijgt slechts een beperkte groep studenten toegang tot de opleiding verpleegkunde. Ondanks dat ziekenhuizen weten dat stages nodig zijn om zorgstudenten te werven, hebben ze onvoldoende budget om genoeg plekken aan te bieden. Daarnaast is er vanuit de ziekenhuizen nauwelijks begeleiding beschikbaar voor eerste- en tweedejaars hbo-v studenten. Verpleegkundigen in opleiding die bijna afgestudeerd zijn, moeten op hun stageplek regelmatig hun eigen boontjes doppen.

Elf van de zeventien opleidingen verpleegkunde vinden dat dit de kwaliteit van de studie niet ten goede komt. Vandaar dat er een numerus fixus is ingesteld. Beroepsvereniging V&VN hoopt dat deze zo snel mogelijk wordt opgeheven. Minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs deelt die hoop, maar snapt dat hogescholen zich inzetten voor kwalitatief goede opleidingen. 

Door: Redactie Nationale Zorggids