Normal_therapie__psychiater__psychiatrie__psychotherapie__therapeut

Een man heeft zich jarenlang voorgedaan als klinisch psycholoog en psychotherapeut terwijl hij daar de papieren niet voor had. Zodoende heeft hij de afgelopen paar jaar voor verschillende ggz-instellingen gewerkt en werd hij zelfs tot directeur zorg benoemd bij één van die organisaties. Drie organisaties trokken aan de bel bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Dat meldt Algemeen Dagblad. 

De fraudeur, Rick Peters, werkte als manager zorg bij OCE Nijmegen, waar voor het eerst bedenkingen opdoken over het functioneren van de man die daar twintig zelfstandig werkende praktijkondersteuners managede. Peters moest daar medio 2016 weg, maar kon in december van datzelfde jaar nog als zelfstandige aan de slag. April dit jaar trok hij zijn inschrijving bij de Kamer van Koophandel in.

Ook was Peters directeur zorg en behandelde hij tien cliënten zonder dat hij een diagnose stelde. Hij wist niets af van specialistische behandelingen en hij sloot geen behandelcontracten af. “De gesprekken die hij met cliënten voerde, ontstegen niet het niveau van een gesprek met de buurvrouw”, zegt voormalig werkgever Silver Psychologie.  Hoe het kan dat deze man zonder papieren toch directeur werd? Hij stelde tijdens zijn sollicitatie dat hij door een fout bij het vernieuwen van zijn registratie even niet in het BIG-register vermeld stond.

De Inspectie Gezondheidszorg houdt Peters goed in de gaten, want hij blijft solliciteren op zorgvacatures. Mocht hij weer een baan vinden als zorgverlener, krijgt hij een flinke boete. 

Door: Redactie Nationale Zorggids