Normal_stethoscoop_tuchtcollege_hamer

De verpleeghuisarts die euthanasie uitvoerde op een zeer demente vrouw, staat achter haar beslissing. Ze is ervan overtuigd dat de vrouw euthanasie wilde, ondanks dat ze wilsonbekwaam was. Dit vertelde de arts gisteren in de eerste zitting van het Regionaal Tuchtcollege hierover, op aandringen van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Dit melden de Telegraaf en NU.nl. 

De IGJ vindt dat de arts buiten de kaders handelde en dat de wilsverklaring van de demente vrouw multi-interpretabel was. Er stond namelijk in dat ze euthanasie wilde wanneer zij daar zelf de tijd rijp voor achtte. Maar deze specifieke zin hield in de situatie waarin ze zich bevond geen rekening met eventuele wilsbekwaamheid. “Iemand heeft het recht bij wilsonbekwaamheid niet overvraagd te worden”, aldus de verpleeghuisarts.

Volgens de arts was het constant duidelijk dat de oudere vrouw niet meer wilde leven. Als ze hierover vragen stelde, reageerde de vrouw af en toe overdonderd, stelt de specialiste ouderengeneeskunde. “Maar haar gedrag was overeenkomstig met haar verklaring.” Een dochter van de in 2016 overleden vrouw liet eerder al weten dat haar moeder de dag voor haar dood nog verklaarde dat ze dood wilde. 

Door: Redactie Nationale Zorggids