Logo_fnv-zorg-logo

FNV Zorg & Welzijn heeft achttien Gelderse gemeenten in een brief opgeroepen om hun verantwoordelijkheid te nemen voor de zorg in hun gemeenten. Het gaat over de problemen die zijn ontstaan na het faillissement van thuiszorgorganisatie Vérian, die in mei kopje onder ging. Zowel het personeel als de cliënten weten nu niet waar ze aan toe zijn. Dit meldt FNV Zorg & Welzijn.

Wim van der Hoorn, bestuurder FNV Zorg & Welzijn: “Er is door de curator gesproken met drie instellingen om de taken en medewerkers van Vérian over te nemen. Helaas zonder resultaat, terwijl de FNV en de andere bonden wel goede afspraken hebben kunnen maken met TVO Huishoudelijke Hulp, een van de overnamepartijen”.

Het failliete Vérian wil een doorstart maken, maar kan haar (ex)medewerkers alleen maar minder betalen en de cliënten daardoor minder zorg verlenen. Het betreft 1.200 werknemers en 4.000 cliënten, die de dupe dreigen te worden van deze situatie.

Ook schuld van gemeenten

Van der Hoorn wijst ook beschuldigend naar de gemeenten: “Als zij fatsoenlijke tarieven hadden betaald en de per 1 juni 2017 Algemene Maatregel van Bestuur hadden toegepast, dan had dit faillissement wellicht voorkomen kunnen worden. Daarom roep ik de gemeenten nu op om de regie te pakken, verantwoordelijkheid te nemen voor de werkgelegenheid, voor de arbeidsvoorwaarden van de zorgwerknemers en ervoor te zorgen dat iedereen in hun gemeente de zorg krijgt die hij of zij verdient. En wellicht het belangrijkst, neem maatregelen om te voorkomen dat dit in de toekomst nogmaals kan gebeuren!”

Door: Redactie Nationale Zorggids