Normal_dokter__arts__stethoscoop

Steeds meer Leeuwarders moeten het zonder huisarts doen. Er staan momenteel ongeveer 350 mensen op een wachtlijst, maar in de tussentijd moet hier een oplossing voor gevonden worden. Leeuwarders die geen huisarts hebben en medische behandeling behoeven, krijgt bij zorgverzekeraar De Friesland met urgentie bemiddeling. Dat meldt de Leeuwarder Courant. 

“We gaan per patiënt maatwerk leveren. Een andere oplossing hebben we eerst niet”, zegt manager Floriaan van Bemmelen van De Friesland. Bij deze verzekeraar staan tweehonderd mensen op de wachtlijst voor bemiddeling. Elders verzekerden, waarschijnlijk zo’n 150, staan bij hun verzekeraar op de wachtlijst.

Hoewel De Friesland het huisartsentekort voor de zomer wilde aanpakken, stelt de verzekeraar nu de deadline te moeten oprekken. Vorig jaar heeft het in de herfst al aan driehonderd huisartsen gevraagd om zich in Leeuwarden te vestigen, maar slechts twee waarnemers reageerden hier actief op. Zestig huisartsen twijfelden, maar lijken toch niet te willen komen.

Huisartslozen die medische zorg nodig hebben, moeten voorlopig met urgentie bemiddeling krijgen. Anderen die geen zorg nodig hebben, blijven op de wachtlijst. Overigens lijkt het huisartsentekort zich niet alleen in Leeuwarden af te spelen, maar zal het tekort ook in de rest van de provincie Friesland toenemen. 

Door: Redactie Nationale Zorggids