Normal_dokter_tandarts

De ministerraad heeft ingestemd met het besluit van minister Bruno Bruins voor Medische Zorg om mondhygiënisten vanaf 1 januari 2020 zelfstandige bevoegdheden te geven. Het gaat om een experiment voor de periode van vijf jaar. Ze mogen zelfstandig verdoven, röntgenfoto's maken en eerste gaatjes vullen. Dat melden Rijksoverheid en KNMT.

“Het is logisch om mensen in te zetten waarvoor ze zijn opgeleid, want we hebben iedereen nodig binnen de mondzorg, van mondhygiënist tot tandarts. Tandartsen krijgen dan ook meer ruimte voor de meer complexe mondzorg”, aldus Bruins.

Tijdens en na afloop van het experiment wordt geëvalueerd of de taakherschikking inderdaad leidt tot een betere capaciteitsverdeling in de mondzorg. Het experiment is geslaagd als dit leidt tot doelmatige inzet van mondhygiënisten en tandartsen waarbij de kwaliteit voor de patient niet in het geding is. Voor de bewezen effectieve handelingen kan worden bekeken of er een definitieve zelfstandigheid toegekend zal worden aan de mondhygiënist.

Beroepsvereniging KNMT noemt het besluit buitengewoon onverstandig en schadelijk voor de zorg aan de patiënt. “Het is de klok terugdraaien. Overal in de zorg wordt ingezet op samenwerking terwijl de minister met deze plannen juist stimuleert dat zorgverleners in de mondzorg los van elkaar gaan werken. Dat maakt de zorg voor de patiënt inefficiënt, onoverzichtelijk en brengt bovendien risico’s met zich mee. Een solistisch werkende mondhygiënist kan niet de juiste zorg leveren op het moment dat een op het oog ‘eenvoudig’ gaatje dieper blijkt te zijn dan gedacht. Ook kan de mondhygiënist geen spoedbehandeling verlenen bij pijn of complicaties. Dat is beslist niet waar je als patiënt op zit te wachten.”

De vereniging van mondhygiënisten laat weten achter het besluit van de ministerraad te staan omdat de mondhygiënist als leidende zorgprofessional in de preventieve mondzorg haar taken zo effectiever en efficiënter kan inzetten voor haar patiënten.

Door: Redactie Nationale Zorggids