Normal_ziekenhuis__wachtruimte

Het Amsterdam UMC, locatie VUmc, stopt vanaf morgen met het opnemen van kinderen op de kinder-intensive care. Er is een tekort aan ic-verpleegkundigen. Acuut zieke kinderen die spoedeisende hulp nodig hebben kunnen daar nog wel terecht. Ook de afdeling kindergeneeskunde van MC Groep in Lelystad heeft sinds vorige week een opnamestop voor niet-acute opnames. De Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde is bezorgd en vreest ervoor dat het buitenland binnenkort ingeschakeld wordt voor de zorg aan deze kinderen. Dit meldt het Algemeen Dagblad. 

In Lelystad is geen tekort aan verpleegkundigen, maar zijn er te weinig kinderartsen beschikbaar op de afdeling. Poliklinische afspraken vinden daarom nu plaats in MC Zuiderzee. De MC Groep heeft ook de spreekuren in Dronten, Emmeloord en Urk afgezegd, zodat de beschikbare kinderartsen daar niet meer naartoe hoeven te rijden. Acute zorg aan kinderen uit Lelystad wordt opgevangen door de ziekenhuizen in Zwolle, Harderwijk, Almere en Sneek.

De Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde spreekt van een serieus probleem. Het tekort aan kinderartsen is vooral merkbaar in ziekenhuizen buiten de Randstad en de Randstad kampt juist met een tekort aan gespecialiseerd verpleegkundigen. Naar verwachting stellen meer ziekenhuizen de komende tijd een opnamestop in. “Als de personeelstekorten nog verder oplopen, dan sluit ik niet uit dat we op termijn moeten uitwijken naar het buitenland. We zijn in gesprek met de branchevereniging van verpleegkundigen en de politiek, maar deze krapte is niet zo eenvoudig op te lossen”, aldus voorzitter Károly Illy.

Door: Redactie Nationale Zorggids