Normal_tandarts

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft deze week in de rechtbank in Utrecht gevangenisstraffen tot 12 maanden, waarvan vier voorwaardelijk, geëist tegen een voormalig baliemedewerker van een tandartspraktijk uit Amsterdam Zuidoost en een compagnon van hem. Zij hebben volgens het OM voor bijna honderd mensen valse tandartsdeclaraties opgemaakt en ingediend bij zorgverzekeraars. Er zou voor ongeveer 185.000 euro onterecht zijn uitgekeerd. Dat meldt het OM. 

Het strafrechtelijk onderzoek naar de twee verdachten startte na een gezamenlijke aangifte van zorgverzekeraars Menzis, VGZ, CZ, Agis en Achmea tegen bijna honderd verzekerden. Tussen 2010 en 2012 ontvingen de verzekeraars van meerdere verzekerden facturen en declaratieformulieren van de tandartspraktijk in Amsterdam Zuidoost, terwijl na onderzoek bleek dat de tandartspraktijk deze facturen niet had opgemaakt en de behandelingen niet hadden plaatsgevonden.

De ongeveer honderd declaraties zijn volgens het OM valselijk opgemaakt door een voormalig baliemedewerker van de tandartspraktijk. Zijn compagnon zou cliënten hebben geronseld die hun gegevens beschikbaar stelden om hieraan mee te werken. Er is voor ruim 238.00 euro aan valse declaraties ingediende, waarvan ongeveer 185.000 euro is uitgekeerd. De cliënten mochten zelf een klein deel van het geld houden, de rest zouden de verdacht in eigen zakken hebben gestopt.

“Verdachten hebben op grove wijze misbruik gemaakt van het zorgstelsel, waarin de manier van declareren grotendeels is gebaseerd op vertrouwen. Het vertrouwen dat een zorgverzekeraar in facturen en declaratieformulieren als de onderhavige mag stellen, is door het handelen van verdachten ernstig geschonden” zei de officier van justitie  

Door: Redactie Nationale Zorggids