Normal_dokter__arts__stethoscoop

Het UWV kampt nog steeds met een groot tekort aan verzekeringsartsen en de wachtlijst van arbeidsongeschikten die medisch herkeurd moeten worden blijft daardoor groeien. In drie jaar tijd is het aantal wachtenden opgelopen van 25.000 naar 37.000. Ondanks dat uitkeringsinstantie UWV diverse maatregelen heeft genomen, zijn de problemen nog lang niet opgelost. Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken denkt na over ingrijpende maatregelen. Dat meldt Trouw. 

Een deel van het tekort aan artsen is vermoedelijk ontstaan door het gebrek aan doorgroeimogelijkheden voor deze groep zorgprofessionals. De expertgroep die vorig jaar november is opgericht door Koolmees onderzoekt nu het salaris van verzekeringsartsen.

Koolmees weet nu al dat als er niet snel iets verandert, hij grotere maatregelen moet nemen. Hij denkt er bijvoorbeeld over na om andere medewerkers binnen het UWV de taken van de arts te laten overnemen. Volgens Koolmees zou een herkeuring uitgevoerd kunnen worden door iemand die geen arts is. “Indien iedere zieke werknemer of uitkeringsgerechtigde gezien wordt door een verzekeringsarts, lopen de wachttijden op en neemt de dienstverlening aan deze klanten af.” Het takenpakket van verzekeringsartsen inkrimpen is een andere mogelijkheid die de minister overweegt. 

Door: Redactie Nationale Zorggids