Normal_normal_man__zorgopleiding__verpleging__verpleegkundige__ziekenhuis__hulp__onderzoek

Op dinsdag 31 juli luiden de werknemers van het Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ) in Utrecht samen met FNV-voorzitter Han Busker de noodklok om vijf voor twaalf. Ze houden een sit-in voor de ingang van het WKZ om letterlijk even bij te komen van de hoge werkdruk. Dat meldt FNV. 

Ze voeren actie omdat ze van werkgeversvereniging NFU meer waardering en respect eisen in een goede cao. Het personeelstekort is zo hoog dat werknemers het werk, zowel fysiek als mentaal, niet meer aan kunnen. Openstaande vacatures kunnen niet worden ingevuld, waardoor het draaien van overuren eerder normaal dan uitzondering is geworden. De afgelopen periode zijn veel collega’s in het naastgelegen Maximacentrum gaan werken en zijn er geen collega’s voor teruggekomen.

Roland Bosscha, psychiatrisch verpleegkundige en vakbondsfunctionaris FNV bij het UMC en WKZ in Utrecht: "Het is echt noodzakelijk dat NFU snel met een fatsoenlijke loonsverhoging komt en een concrete aanpak van de hoge werkdruk. Dat is de enige manier hoe we het huidige personeel kunnen behouden en nieuw personeel aan kunnen trekken. Daarnaast willen we een goede generatieregeling. Want er moet veel meer en jonger personeel bijkomen."

Actie WKZ 

Tijdens de lunchpauze zullen minimaal tweehonderd artsen, verpleegkundigen, administratief medewerkers en andere collega’s voor de ingang van het WKZ samen om 11:55 uur de noodklok luiden en hun werkgever oproepen om achter het eigen personeel te staan. De werknemers zetten zich ondanks de aanhoudende werkdruk al jaren met hart en ziel in voor een goede patiëntenzorg, maar de werkgevers lijken dat niet te waarderen. FNV-voorzitter Han Busker komt de werknemers moed inspreken.

Door: Redactie Nationale Zorggids