Normal_verpleegkundigen_werk_ziekenhuis

Het Franciscus Gasthuis & Vlietland kampt met een tekort aan verpleegkundigen en assistenten. Hierdoor is het ziekenhuis, met locaties in Rotterdam en Schiedam, genoodzaakt om operaties uit te stellen en wachtlijsten in te stellen. Het personeelstekort in de zorg is een landelijk probleem, maar nu de zomervakantie van start is gegaan laten steeds meer ziekenhuizen van zich horen. Dat meldt het Algemeen Dagblad. 

Toch verwacht het Franciscus Gasthuis & Vlietland ook na de vakantie met een groot personeelstekort te kampen. Vervelend, vinden de medewerkers. “Je wilt als dokter de optimale zorg leveren, maar we kunnen nu niet meer altijd de zorg bieden op de manier zoals we dat willen", zegt voorzitter van de medische staf Alexander van Marle.

Er zijn momenteel genoeg artsen, maar onvoldoende verpleegkundigen en ok-assistenten. En die zijn nodig om een operatiekamer draaiende te houden. Ook op andere afdelingen zijn er niet genoeg verpleegkundigen om de zorg op peil te houden. Dit heeft deels te maken met de sluiting van het Havenziekenhuis in Rotterdam en het Erasmus MC dat sinds kort minder bedden heeft. En als er we bedden beschikbaar zijn, moeten deze soms leeg blijven wegens het tekort aan personeel.

Bovendien heeft het Fransiscus Gasthuis & Vlietland last van uitzendbureaus die medewerkers wegkapen. “Deze cowboys in de zorg bieden onze medewerkers aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden. Een hoger slaris, een auto. Wij kunnen ze dan weer tegen een hoger tarief inhuren”, aldus ziekenhuisbestuurder Mark Janssen. Dat doet het ziekenhuis niet. Het huurt wel uitzendkrachten in, maar niet via de zogenoemde ‘cowboys’. Janssen is blij dat er medewerkers zijn die niet op de verleiding ingaan, maar er gaan alsnog meer mensen weg dan dat er mensen bij komen. Daarom is het ziekenhuis met werving in het buitenland gestart.

Door: Redactie Nationale Zorggids