Normal_operatie_2

Ziekenhuizen, verpleeghuizen en ggz-instellingen in heel Nederland hebben door de zomervakantie last van personeelstekorten. Ook het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis heeft moeite met het opvullen van de roosters, en dan met name op de afdeling spoedeisende hulp (SEH). Er zijn te weinig verpleegkundigen en dat komt niet alleen maar door de zomervakantie. Dat meldt NPO Radio1.

“Er zijn veel collega’s weggegaan, omdat de werkdruk te hoog ligt. Elke dag wel een berichtje dat er diensten tekort komen. Het kan zomaar zijn dat je gebeld wordt en dat er gezegd wordt dat je nu moet komen werken”, aldus SEH-verpleegkundige Esther Berghout van het Elisabeth-TweeSteden.

In totaal heeft de SEH de twee ETZ-locaties veertig verpleegkundigen nodig, maar die zijn er op de korte termijn niet. Elisabeth-TweeSteden is druk bezig met externe werving van SEH-verpleegkundigen en werkt samen met hogescholen in de buurt. Het is heel goed mogelijk dat één van de twee hulpposten binnenkort moet sluiten, zodat de andere post beter bemand is, bevestigt Bart Berden, bestuurder bij ETZ.

Beroepsvereniging V&VN herkent het probleem in Tilburg. De vereniging krijgt meldingen uit heel het land over tekorten in ziekenhuizen, verpleeghuizen en ggz-instellingen. Als het aan woordvoerder Margriet Bakker ligt wordt de huidige werkdruk tegengegaan door de administratieve lasten te verminderen. Als daar minder tijd aan wordt besteed, hebben verpleegkundigen en verzorgenden meer tijd voor de patiënt. 

Door: Redactie Nationale Zorggids