Normal_geld_briefgeld_munten

Het UMCG is niet het enige ziekenhuis dat een bindingspremie biedt aan zorgpersoneel in schaarse functies. Ook het UMC Utrecht biedt een geldbedrag aan operatieassistenten en anesthesiemedewerkers om ze in het ziekenhuis te houden, net als het Erasmus MC. In het Radboudumc zijn ze van plan om operatieassistenten en anesthesiemedewerkers die extra uren maken, een bonus te geven. Dat meldt NOS die een rondgang deed bij alle acht umc’s. 

Dat het UMCG een bindingspremie wil geven aan gespecialiseerd verpleegkundigen, anesthesiemedewerkers en operatieassistenten is niets nieuws. Het UMC Utrecht doet dit al een paar jaar, maar op een net iets andere manier. In plaats van eenzelfde bedrag voor iedereen, laat het Utrechtse ziekenhuis de premie afhangen van de salarisschaal van de medewerker en het aantal jaren in dienst.

Operatieassistenten en anesthesiemedewerkers krijgen in het Erasmus MC ook een bindingspremie aangeboden. Voorwaarde is dat zij een dienstverband van minstens een jaar aangaan. In het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) krijgen SEH-verpleegkundigen, operatieassistenten en medewerkers op de intensive care een maandelijkse arbeidsmarkttoelage. Collega’s die een nieuwe medewerker introduceren, krijgen een bonus. Ook in Amsterdam en Nijmegen krijgt personeel geld aangeboden in de vorm van een bindingspremie, bonus of toelage. 

Door: Redactie Nationale Zorggids