Normal_logo_arduin

Het CDA wil van minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid weten hoe het kan dat een zorgorganisatie die onder verscherpt toezicht van de inspectie staat, zo slecht met zijn cliënten en medewerkers kan omgaan. Vorige week vrijdag trokken medewerkers van gehandicaptenzorginstelling Arduin aan de bel. Ze kunnen de werkdruk niet meer aan en de zorg aan cliënten komt in gevaar. Een afdeling bleek volledig onbemand. Hierdoor liep één van de cliënten naakt rond, die smeerde met uitwerpselen. Dat meldt het Algemeen Dagblad. 

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) is vorig jaar een paar keer op bezoek geweest bij Arduin omdat er tekortkomingen waren. CDA-Kamerleden Joba van den Berg en Evert Jan Slootweg vragen zich af of de inspectie maatregelen gaan nemen, gezien de recente ontwikkelingen.  Ook willen ze van De Jonge weten of het personeel iets kan doen bij een tekort aan personeel, zoals afgelopen vrijdag het geval was. 

Bij Arduin is sinds enige tijd sprake van een personeelstekort. Vorig jaar viel 7,6 procent van het personeel uit door ziekte. 169 personeelsleden vertrokken en daarvoor in de plaats werden slechts 97 nieuwe medewerkers aangetrokken. Afgelopen juni naam de directeur van Arduin een zwartboek in ontvangst, waarin allerlei klachten staan opgeschreven van overwerkte medewerkers.  

Door: Redactie Nationale Zorggids