Normal_mantelzorg__thuiszorg

Het personeelstekort in de thuiszorg is deze zomervakantie nog erger dan vorig jaar. Thuiszorgorganisaties zijn hierdoor genoodzaakt om individuele zorg aan cliënten te verkorten, vakanties van personeel in te korten en daarbij worden families van medewerkers gevraagd om in te vallen, zegt V&VN. Momenteel staan honderden functies in de thuiszorg open. Dat meldt NU.nl. 

Medewerkers maken overuren, moeten hun pauzes overslaan  en hebben geen plezier meer in hun werk. Zo ook zzp’er Teun de Bruijn niet. Hij noemt het werk in de thuiszorg zwaar, commercieel en egoïstisch. Bovendien is het eenzaam. 

“Een bittere business. Je werkt alleen, je hebt geen tijd voor gezelligheid of koffie met je cliënt. Die worden er van dit systeem ook niet leuker op, ze gaan je claimen en eisen hun recht op het zorgmoment op. Iedereen loopt weg uit de thuiszorg”, aldus De Bruijn.

Vooral in de zomermaanden is de werkdruk extra merkbaar, zegt beroepsvereniging V&VN. De organisatie pleit dan ook voor langetermijnoplossingen, waarbij het bestaande personeel blijft en nieuw personeel kan worden aangetrokken. Het is zaak om te investeren in opleidingen, om betere contracten aan te gaan en de administratieve lastendruk in de wijkverpleging drastisch te verminderen. 

Door: Redactie Nationale Zorggids