Normal_chirurg_operatie

Treant  Zorggroep is genoodzaakt een aantal geplande operaties uit te stellen. Er zijn onvoldoende verpleegkundigen en veel patiënten die acute operaties nodig hebben. Operaties aan de meniscus of cosmetische operaties gaan daarom waarschijnlijk niet door. In totaal zijn er 23 geplande ingrepen die mogelijk uitgesteld moeten worden. Dat meldt Treant. 

“Als het aantal acute patiënten weer afneemt kunnen we meer van de geplande operaties gewoon uitvoeren. Ik verwacht dat we zo’n twintig geplande operaties zullen moeten uitstellen tot na de zomer, hopelijk worden het er minder. De betreffende patiënten worden door Treant gebeld om een nieuwe datum af te spreken”, laat bestuurder Jean-Pierre van Beers weten.

Waarom het aantal acute patiënten dit jaar zo hoog is weet Treant niet. Het warme weer van de afgelopen tijd heeft mogelijk invloed op de patiëntenstroom. Daarnaast zijn er in Hoogeveen minder operatiekamers beschikbaar, wegens bouwwerkzaamheden. In de tussentijd moeten Emmen en Stadskanaal de patiënten uit die regio opvangen.

Het tekort aan verpleegkundigen is een landelijk probleem. En dat ziet Treant ook terug in haar ziekenhuizen. Hoewel er voldoende capaciteit is op de operatiekamers, kan er door het tekort aan verpleegkundigen niet geopereerd worden. Zij zijn namelijk nodig om de nazorg op te vangen. 

Door: Redactie Nationale Zorggids