Normal_logo_vumc

Op woensdag 15 augustus overhandigen honderden werknemers van het VUmc ruim tweeduizend handtekeningen aan Chris Polman, lid van de Raad van Bestuur van het Amsterdam UMC. Zij komen in actie omdat ze een goede cao willen in de umc’s, met een fatsoenlijke loonsverhoging, minder werkdruk en een goede generatieregeling. Het personeelstekort is zo hoog dat werknemers het werk zowel fysiek als mentaal niet meer aankunnen. Openstaande vacatures kunnen niet worden ingevuld, waardoor het draaien van overuren eerder normaal dan uitzonderlijk is geworden. Dat meldt FNV

Tijdens de bijeenkomst zullen diverse sprekers ingaan op hun ervaringen binnen het VUmc ten gevolge van het personeelstekort en welke verbeteringen noodzakelijk zijn. Zij zullen met voorbeelden komen en oplossingen aandragen die leiden tot betere zorg en tevreden werknemers, waarbij een goede cao onvermijdelijk is. De sprekers zijn: Armand Gisbers, hoogleraar intensive care geneeskunde, Janneke Vos, verpleegkundige, een radiotherapeutisch laborant en FNV-bestuurder Elise Merlijn namens de vakbonden. Chris Polman zal namens de Raad van Bestuur reageren.

Umc’s in actie

De onderhandelingen voor een nieuwe cao umc’s zijn afgelopen 28 mei vastgelopen. Sindsdien worden in de acht universitair medische centra ludieke acties gehouden. In Leiden en Utrecht zijn deze al uitgebreid met stiptheidsacties die meerdere weken duren. Later deze zomer zullen er meer stiptheidsacties plaats gaan vinden. Wanneer werkgeversvereniging NFU niet over de brug komt, verharden de acties in de komende  tijd, aldus FNV.

Door: Redactie Nationale Zorggids