Normal_verpleging_verpleegkundige

Nederlandse zorginstellingen zoeken hun personeel steeds vaker in het buitenland, waaronder in Suriname. Bemiddelingsbureau Zorg Office Partners werft verpleegkundigen uit Suriname door ze in Nederland goede banen te beloven. Afgelopen maart reageerden driehonderd verpleegkundigen op een vacature voor een positie in Nederland. Surinaamse ziekenhuizen zijn bang voor een grootschalig vertrek van hun verpleegkundigen naar het buitenland. Dat meldt Trouw. 

“Zolang Nederland met een tekort zit, zal het blijven vragen. Zolang de financiële situatie in Suriname hetzelfde blijft, zullen verpleegkundigen vertrekken”, zegt Manodj Hindori, voorzitter van de Nationale Ziekenhuisraad Suriname en directeur van het Sint Vincentius-ziekenhuis in Paramaribo waar nu nog slechts 110 hoogopgeleide verpleegkundigen werken.

De financiële situatie in Suriname laat het ziekenhuizen niet toe om verpleegkundigen een salarisverhoging te geven. Ze krijgen niet eens vakantiegeld, omdat dat daar geen budget voor is. Volgens Hindori staat de zorgsector in Suriname op het punt van instorten. 

Op dit moment telt Nederland 206 BIG-geregistreerde verpleegkundigen, waarvan ongeveer 3.200 uit het buitenland. Daar komen jaarlijks ruim honderd registraties bij. 

Door: Redactie Nationale Zorggids