Normal_studenten_mbo_verpleging_verpleegkunde_zorg

Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid heeft gisteren het evaluatierapport ‘Opbrengsten vijf jaar ambassadeurs voor wijkverpleegkundigen’ in ontvangst genomen. De uitkomsten van het rapport, dat is opgesteld door het lectoraat Chronisch Zieken van Hogeschool Utrecht, zijn positief. Zo zijn de ambassadeurs na een leertraject assertiever geworden en hebben ze zich persoonlijk en professioneel kunnen ontwikkelen. Ze ervaren meer lef, betere leiderschapsvaardigheden en de wijkverpleging heeft dankzij de ambassadeurs een positiever imago gekregen. Dat meldt Vereniging Hogescholen. 

Negen maanden lang volgden 116 ambassadeurs een leertraject van beroepsvereniging V&VN en bureau Lambregts, gesubsidieerd door ZonMw. De meeste ambassadeurs zagen hun rol tijdens of na het project veranderen. Hun coachingsvaardigheden zijn meer aanwezig en ook voelen ze zich meer betrokken.

Het evaluatierapport is de uitkomst van vijf leertrajecten door ambassadeurs. In september gaat de zesde groep van start. Over de successen van de ambassadeurs zegt oud-staatssecretaris Martin van Rijn: “Ik denk dat je zou kunnen zeggen dat de wijkverpleegkundigen de frontgroepen waren van de transitie, van het mensen in staat stellen om langer thuis te wonen.” Volgens Van Rijn zijn de ambassadeurs nodig om richting en zicht te bieden op de verwachtingen en de gevolgen voor het vak gezien de vele veranderingen in de zorg. 

Door: Redactie Nationale Zorggids