Normal_normal_fysiotherapie_rug_massage
Steeds meer mensen gaan met hun nek- en rugklachten naar een chiropractor. De toestroom naar de praktijken groeit zo snel dat lange wachttijden van drie weken en meer geen uitzondering zijn. Sommige praktijken hebben een patiëntenstop ingesteld. Anderen zoeken tevergeefs naar een opvolger voor de overname van hun praktijk. Dit meldt de Nederlandse Chiropractoren Assocatie.
 

Kwart volwassenen bij chiropractor

 
Uit onderzoek van het onafhankelijke onderzoeksbureau CG Selecties, in opdracht van de Nederlandse Chiropractoren Associatie, blijkt dat bijna een kwart van de volwassen Nederlanders  voor korte of langere duur bij een chiropractor onder behandeling is (geweest). De meesten van hen zijn vrouw en middelbaar opgeleid. Het merendeel zit in de leeftijdscategorie 30-59 jaar.
 

“Het loopt storm”

 
Voorzitter Gitte Tønner van de NCA stelt dat Nederland kampt met een oplopend tekort aan chiropractoren. “Het loopt storm in de wachtkamers. Uit onze benchmark blijkt dat onze chiropractoren in 2017 samen goed waren voor rond de één miljoen consulten. We kregen maar liefst 53.000 nieuwe patiënten. Dat zijn forse cijfers. Ervaring leert dat dat deels een gevolg is van de opleving van de economie. Maar daarnaast studeren er ook te weinig chiropractoren af om de groei aan patiënten in Nederland te kunnen opvangen”, aldus Tønner. Gevolg: ook mensen met heftige, acute pijn moeten soms twee tot drie weken wachten tot ze aan de beurt zijn voor een behandeling.
 

Studie in buitenland

 
Hier wreekt zich het feit dat er in Nederland nog geen universitaire opleiding voor chiropractie bestaat. Wie chiropractor wil worden, moet voor lange tijd verhuizen naar opleidingen in onder meer Groot-Brittannië, de Verenigde Staten en Australië. Deze vijf-jarige opleidingen daar kosten al gauw tussen de 60.000,- en 80.000,- euro, exclusief de verblijfskosten. Volgens Tønner is zo’n duur en lang verblijf over de grens vaak net een brug te ver.
 

Studie in Nederland

 
“Mede om die reden hebben we zeer recent gesprekken aangeknoopt met enkele Nederlandse universiteiten om hier een hooggekwalificeerde opleiding chiropractie te starten. Men toont serieuze interesse, maar dat leidt niet tot oplossing voor de korte termijn. Tegen de tijd dat hier een opleiding van start kan gaan, zijn we zeker zes tot acht jaar verder. Maar het is hoe dan ook belangrijk dat die er komt voor het aanzien en de continuïteit van de chiropractie in Nederland”, zegt Tønner.
 
Door: Redactie Nationale Zorggids