Normal_ambulance_2

Op maandag 24 september starten ambulancemedewerkers in zeven regio’s met een landelijk actietraject voor verlaging van de werkdruk en verbetering van de salarissen. Sinds 8.00 vanmorgen werken de ambulancemedewerkers in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Den haag, Drenthe, Brabant-Zuidoost en Noord-Holland strikt volgens de afspraken in hun cao. Dit meldt vakbond FNV. 

De regio Hollands Midden sluit later ook aan. “Dat betekent onder andere dat ze geen overwerk, neventaken en onnodige risico’s bij zorgverlening verrichten en wel alle voorgeschreven pauzes opnemen”, legt bestuurder Fred Seifert van FNV Zorg & Welzijn uit.

Seifert noemt het spijtig dat Ambulancezorg Nederland het zo ver laat komen. “Maar betere arbeidsvoorwaarden en fatsoenlijke werkomstandigheden zijn nu heel hard nodig in de ambulancezorg. Het houdt de sector aantrekkelijk voor nieuwe collega’s, maar voorkomt ook vertrek van ambulancemedewerkers. Het is voor veel regio’s nu al lastig om de roosters rond te krijgen en daarmee aan de paraatheid te voldoen.” FNV vindt het tijd dat de werkgevers over de brug komen, want niets doen is onverantwoord. 

Vakbond FNV Zorg & Welzijn start het landelijk actietraject omdat werkgever Ambulancezorg Nederland (AZN) weigert om op de eisen in te gaan die de grootste vakbond stelt. Het ultimatum hierover verliep op 29 augustus. De stiptheidsacties duren twee weken. Komt AZN de ambulancemedewerkers niet tegemoet, dan worden de acties opgeschaald tot werkonderbrekingen.

Door: Redactie Nationale Zorggids