Logo_nvda_logo

Donderdag 27 september is de Dag van de Triagist, de dag waarop de Nederlandse Vereniging van Doktersassistenten (NVDA) triagisten in het zonnetje zet. Triagisten moeten snel en breed denken in steeds wisselende omstandigheden. Binnen twee minuten vormen zij zich een beeld van de zorgvraag van de patiënt en zetten daarna de vervolgstappen in. Volgens de NVDA hebben deze getrainde doktersassistenten een belangrijke taak in de zorgketen. Dit meldt Nederlandse Vereniging van Doktersassistenten. 

NVDA-voorzitter Kees Gillis: “In de zorgsector zijn we soms meesters om vooral negatieve aspecten van een beroep te benoemen. Maar het werk van de triagisten is van onschatbare waarde. Onder druk schatten triagisten de aard en urgentie van spoedeisende klachten in bij een huisartsenpost. Zij bedrijven dagelijks topsport!”

Dag van de Triagist

Gillis: “Dit verdient grote waardering. Triagisten hebben een grote verantwoordelijkheid en doen maatschappelijk relevant werk. Als ik triagisten spreek, benoemen ze dat hun werk nuttig is en dat ze patiënten kunnen helpen. Ook roemen ze de betrokken teamgeest op de werkvloer. Tijdens de Dag van de Triagist krijgen triagisten de extra waardering die ze verdienen.”

De dag van de triagist is jaarlijks op de laatste donderdag van september. Dit jaar valt dat op 27 september 2018. In Nederland houden ongeveer 2.500 triagisten bij huisartsenposten zich dagelijks bezig met de beoordeling van de spoedeisende zorgvraag. Tijdens deze dag staan de triagisten in de schijnwerpers. Gillis: “En voor doktersassistenten die misschien een opleiding willen volgen tot triagist laten we ook de mooie kanten zien van het beroep.’

Door: Redactie Nationale Zorggids