Normal_geweld_agressie

Medewerkers in de geestelijke gezondheidszorg hebben met toenemende agressie van patiënten te maken. CDA'er Joba van den Berg vraagt minister Bruins voor Medische Zorg naar mogelijke oorzaken en oplossingen. Dit meldt de Tweede Kamer.

Gesloten afdelingen in de ggz zouden onvoldoende toegerust zijn op geweld door patiënten, blijkt uit een onderzoek van Trouw. Het is onacceptabel dat medewerkers hierdoor iedere dag met angst naar hun werk gaan, zegt Van den Berg. Heeft de stijging van het aantal geweldsincidenten te maken met de "toename van complexe patiënten met een forensisch randje?". 

Van den Berg wil dat werkgevers zorgen voor een veiliger werkklimaat. Komt er meer aandacht voor nazorg bij medewerkers na geweldsincidenten?

Minister Bruins is stellig: werken in het publieke domein moet veilig zijn voor iedereen. Hij ziet inderdaad een verband tussen geweldsincidenten en de "meer complexe zorgvraag". Ook zouden werkgevers vaker het gesprek kunnen aangaan over agressie op de werkvloer. De minister wil nagaan of het landelijk in plaats van alleen per instelling registreren van geweldsincidenten dat gesprek kan bevorderen.