Normal_dieet_gezondheid

Meer dan 1.400 diëtisten voeren via Facebook actie tegen de wurgcontracten met zorgverzekeraars. Vanaf 2019 vergoeden verzekeraars enkel nog de directe tijd die een behandelaar met de patiënt besteedt en sluiten ze telefonische consulten of noodzakelijke overleggen met huisartsen of andere zorgverleners uit. Ook protesteren de diëtisten tegen de stagnerende tarieven. In elf jaar tijd zijn allerlei bedrijfskosten duurder geworden, maar zijn de tarieven hetzelfde gebleven. Dit meldt NOS. 

“Kwaliteit kost geld. Het kan niet zo zijn dat wij voor hetzelfde tarief steeds meer buitenzorgelijk werk moeten gaan doen om voor zorgverzekeraars inzichtelijk te maken wat we doen”, legt diëtist Karin Plantinga uit aan NPO Radio 1.

Er is echter vrij weinig ruimte voor zorgverzekeraars om te onderhandelen met de diëtisten wegens de mededingingswet. Hierin staat namelijk dat verzekeraars niet in overleg mogen met verschillende beroepsgroepen in dezelfde sector. Dit zou zorgen voor kartelvorming.

Gaat een individu het gesprek aan met een zorgverzekeraar, dan wijst deze het gesprek ook af. Verzekeraars willen alleen in gesprek met beroepsverenigingen, maar beroepsverenigingen mogen niet over tarieven praten.

In de eerste week van oktober gaat Zorgverzekeraars Nederland om de tafel met acht diëtisten. 

Door: Redactie Nationale Zorggids