Logo_amsterdam_umc_logo

Hoogleraar pathologie Chris Meijer van het Amsterdam UMC locatie VUmc is berispt voor het gebruik van DNA-materiaal zonder dat hij daar toestemming voor had. De berisping komt van het LOWI, het hoogste adviesorgaan voor wetenschappelijke integriteit. Hoewel het onderzoek van de man nog gepubliceerd moet worden, heeft hij vooraf verzuimd toestemming te vragen aan de vrouwen wiens DNA hij gebruikte. Dit meldt NRC. 

Het is niet de eerste keer dat de man in opspraak komt. Zo heeft Meijer gelobbyd bij voormalig minister Schippers van Volksgezondheid voor een nieuwe methode van screening op baarmoederhalskanker. Hij verzweeg daarbij dat hij eigenaar was van de bedrijven die van die nieuwe methode zouden profiteren. Ook verzweeg hij belangenverstrengelingen bij het indienen van onderzoeksvoorstellen.

Zwaarste oordeel van LOWI

Het Amsterdam UMC, toen nog VUmc, oordeelde dat er sprake was van slechts één publicatie waarbij sprake was van “enigszins verwijtbare onzorgvuldigheid”. Het LOWI stelt dat de Commissie wetenschappelijke integriteit van het ziekenhuis niet doortastend genoeg heeft gehandeld. Volgens het LOWI is er sprake van “schending van de wetenschappelijke integriteit”. Dit is het zwaarste oordeel dat het LOWI kan vellen.

Meijer is gestopt als leider van een groot lopend onderzoek naar baarmoederhalskanker en is vertrokken bij de Gezondheidsraad. Het Amsterdam UMC zegt dat de minister en de Gezondheidsraad al maateregelen hebben genomen. Daarom “is het niet aan Vu en VUmc” om zelf tot actie over te gaan.

Door: Redactie Nationale Zorggids