Normal_ambulance_2

De acties van het ambulancepersoneel breiden zich uit naar steeds meer veiligheidsregio’s. Hollands Midden, Zeeuws-Vlaanderen en een groot deel van Friesland hebben zich al aangesloten bij de stiptheidsacties en regio Zuid-Limburg haakt ook aan vanaf woensdag 10 oktober. In totaal zijn nu 11 van de 24 veiligheidsregio’s in actie voor een betere cao met afspraken voor verlaging van de werkdruk en verbetering van de salarissen. Dit meldt FNV.

Op 24 september trapten ambulancemedewerkers van zeven verschillende regio’s af met de stiptheidsacties: Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Drenthe, Brabant-Zuidoost en Noord-Holland-Noord. Tijdens de stiptheidsacties wordt strikt volgens de afspraken in de cao en wet- en regelgeving gewerkt en worden onnodige neventaken niet uitgevoerd.

"Dit betekent onder andere dat er geen overwerk wordt verricht en dat ambulancemedewerkers zich aan de werk- en rusttijden houden door pauzes te claimen. Daarnaast wordt er geen onnodige administratie verricht en neemt men geen risico’s in de zorgverlening", zegt Fred Seifert, bestuurder FNV Zorg & Welzijn. De verwachting is dat de acties de komende dagen verder zullen uitbreiden. Ook worden werkonderbrekingen voorbereid. 

Vakbond FNV Zorg & Welzijn is het landelijk actietraject gestart omdat werkgever Ambulancezorg Nederland (AZN) weigert om op de eisen in te gaan die de grootste vakbond stelt. Het ultimatum hierover verliep op 29 augustus. 

Door: Redactie Nationale Zorggids