Normal_ggz_ouderenzorg_dwangbuis_bandenfixatie

Het beperken van het aantal isoleercellen in de geestelijke gezondheidszorg (ggz) zou niet alleen voordelig voor de patiënt, maar ook voor de medewerkers kunnen zijn. Vooral medewerkers op gesloten afdelingen ervaren agressie door hun psychotische patiënten en de nieuwe methode High & Intensive Care kan bijdragen aan een gevoel van veiligheid en tegelijkertijd van grote meerwaarde zijn om separaties tegen te gaan. Dit meldt EenVandaag. 

Psychiater Tom van Mierlo ziet de isoleercel als een verouderde methode. “We dachten vroeger dat het niet anders kon. Er waren geen andere methodieken ontwikkeld om de separaties te voorkomen.” Dankzij de High & Intensive Care-methode (HIC) kunnen ggz-medewerkers de isoleercel steeds beter links laten liggen. Zeker 24 ggz-instellingen werken hiermee. 

Contact leggen

Met HIC blijven medewerkers in contact staan met de psychiatrische patiënt, specifiek het gezonde deel van die persoon. “Daarmee zijn we beter in staat om ervoor te zorgen dat er geen escalatie op de afdeling ontstaat.” Voorheen werd bij escalatie snel gegrepen naar de isoleercel, maar tegenwoordig gaat het steeds meer om contact leggen.

80 procent minder separaties

GGZ InGeest zette inmiddels negen jaar geleden in op vermindering van separeren. Inmiddels heeft de instelling het aantal separaties met 80 procent weten terug te brengen. Suicidale patiënten of zelfbeschadigende patiënten worden tegenwoordig niet meer naar de isoleercel gebracht. Het personeel is bovendien meer betrokken bij de patient als hij agressief gedrag vertoont.

Isoleercel in jeugdzorg verbieden

Afgelopen voorjaar liet minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid al weten de isoleercel in de jeugdzorg vanaf 2021 te willen verbieden. De Jonge stelt dat de traumatische ervaring van het gebruik van de isoleercel reden is voor het verbod. Daar is Jeugdzorg Nederland het mee eens. “Omdat uit onderzoek blijkt dat het niet helpt en dat het traumatisch is voor de kinderen.”  

Door: Redactie Nationale Zorggids