Normal_verpleegkunde__palliatieve_zorg__ouderenzorg

In 2021 is er vraag naar zoveel nieuwe verpleegkundigen, dat er nu al gewerkt moet worden aan een manier om die benodigde 6.500 zorgprofessionals geschoold te krijgen. Werkgeversvereniging Zorg en Welzijn Midden-, Zuid- en West-Gelderland (WZW) maakte dat eerder deze week bekend tijdens een symposium in Ede. De vergrijzing vraagt om gespecialiseerd personeel waar nu al een tekort aan is. Dit meldt De Gelderlander.

Ondanks dat er in de regio steeds meer studenten voor Verpleegkunde kiezen, is dat niet voldoende om te voldoen aan de vraag van hoogopgeleid personeel. De vergrijzing zorgt voor een complexe zorgvraag onder de patiënten en cliënten. Zo is er bijvoorbeeld vraag naar intensivecareverpleegkundigen in ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede. Vacatures voor deze functie blijken lastig te vullen. Ook in het Radbouducm is er sprake van een personeelstekort. Daar worden het komende kwartaal dertig bedden minder gebruikt. Er is niet voldoende personeel om voor alle patiënten te zorgen als die bedden wel bezet zijn.

Innovatie in opleiding

Het WZW wil de problemen aanpakken door middel van een actieplan. Zo is het een uitdaging om voldoende medewerkers op te leiden, maar ook om dit personeel bij te scholen en te behouden in de sector. Om dat te doen, wordt ingezet op innovatie in opleiden, goed werkgeverschap en het verhogen van de instroom- en opleidingscapaciteit.

Door: Redactie Nationale Zorggids