Normal_spuit_medicijnen

Van vergaderingen, het wassen van patiënten tot het toedienen van (risicovolle) medicatie. Het werk van een verpleegkundige is zwaar. Acht van de tien verpleegkundigen geeft dan ook aan weleens fouten te maken tijdens het toedienen van medicatie. Dat blijkt uit een enquete van MedEye begin oktober tijdens het congres ‘Dag van de medicatieveiligheid’, over medicatieveiligheid in ziekenhuizen en verpleeginstellingen. Dit meldt MedEye. 

Uit het onderzoek bleek verder dat meer dan 85 procent van de verpleegkundigen vaak gestoord wordt tijdens het proces van medicatiedelen. Verstoringen tijdens het complexe proces van medicatiedelen kan leiden tot het maken van vergissingen. Meer dan een kwart van de verpleegkundigen geeft dan ook aan stress te ervaren tijdens het medicatiedelen.

Hoge werkdruk voor verpleegkundigen.

In 2017 bleek al uit een peiling van beroepsvereniging V&VN dat één op de twee verpleegkundigen overweegt  wel eens te stoppen met het werk vanwege de hoge werkdruk. Volgens de respondenten wordt de werkdruk veroorzaakt door structurele personeelstekorten.

Technologische innovatie

Uit de enquete van MedeEye blijkt verder dat verpleegkundigen open staan voor technologische innovatie. Meer dan acht op de tien verpleegkundigen geeft aan het fijn te vinden om een technologisch hulpmiddel te hebben dat hen ondersteunt bij het delen van medicatie.  Eerder dit jaar kwam het medicatieveiligheidssysteem  van MedEye in het nieuws nadat bekend was geworden dat met dit systeem in twee jaar tijd bijna 90.000 medicatiefouten waren voorkomen in zeven Nederlandse ziekenhuizen. 

Door: Redactie Nationale Zorggids