Normal_rss_entry-155804

Een arts die met een patiënt naar Italië ging voor een onbewezen therapie, is gestraft door het medisch tuchtcollege in Eindhoven. De dokter staat niet meer in het BIG-register, waarin je kunt zien of een zorgverlener zijn of haar beroep mag uitoefenen, en kan zich daar ook niet meer voor aanmelden. De arts heeft valse hoop gegeven en de patiënt ook zonder passende zorg laten zitten en onnodig laten lijden, vindt het college. Dit melden ANP en het Tuchtcollege. 

De nu overleden patiënt leed aan alvleesklierkanker en was uitbehandeld. Zijn zus ging in Italië kijken, terwijl de dokter dezelfde dag naar Nederland terugging vanuit de bed & breakfast waar hij met de zieke zat. Volgens een bericht van het tuchtcollege trof ze een schokkende situatie aan.

"Hij had de sleutel van de kamer van patiënt beneden gelegd omdat het zo slecht ging met patiënt dat hij niet de trappen af zou kunnen om de deur open te doen. De zus trof patiënt aan in een hete kamer, in bed, met een afgeknipte frisdrankfles waarin hij moest plassen."

Volgens de arts reisde hij als kennis/reisgezel en niet als arts met patiënt naar Italië. Hij was niet de behandelend arts en heeft niet actief deelgenomen aan de consulten tussen patiënt en de Italiaanse arts. De adviezen die hij in een brief aan patiënt heeft opgeschreven, waren niet van hemzelf maar van een arts uit de kliniek in Italië. Het was de eigen keuze van patiënt om voor de behandeling naar Italië te gaan en daar te blijven.

Arts-patiënt-relatie

Vóór en ná zijn vertrek uit Italië had de arts telefonisch en via WhatsApp contact gehad met de familie van patiënt in verband met de gezondheid van patiënt. Naar het oordeel van het college was er hierdoor sprake van een arts-patiënt-relatie.

Nooit meer beroep uitvoeren 

De arts is niet meer in het BIG-register ingeschreven. Hij heeft tijdens de zitting op geen enkele manier laten zien dat hij inzicht heeft in de ernstige verwijtbaarheid van zijn handelen en nalaten. De arts mag zich ook niet opnieuw laten inschrijven in het BIG-register. Voor het geval de arts zich voor het onherroepelijk worden van deze beslissing weer heeft laten inschrijven, legt het college hem de maatregel van doorhaling van de inschrijving in het register op. 

Door: ANP en Redactie Nationale Zorggids