Normal_rss_entry-156832

Bestuursvoorzitter Mariska Tichem van het failliete MC Slotervaart geeft het personeel van het ziekenhuis een "groot compliment''. "We zijn allemaal diep teleurgesteld. Maar ik ben enorm trots op al die medewerkers die met een "ontzettend groot hart'' zijn blijven werken voor onze patiënten. En ik weet ook dat zij dat vandaag en morgen blijven doen'', aldus de voorzitter van de raad van bestuur tijdens een persbijeenkomst.

"Het faillissement is definitief, er is geen redding'', herhaalde ze de woorden die ze eerder op de dag tijdens een emotionele bijeenkomst aan het personeel had gezegd. Daar maakte zij ook haar complimenten, maar die vielen niet bij al het personeel even goed: er was nogal wat boegeroep te horen.

Laatste dag voor patiënten in Slotervaart

Patiënten die nog in Slotervaart liggen moeten voor vrijdag 15.00 uur zijn overgeplaatst naar een ander ziekenhuis. Donderdag eind van de middag lagen er nog rond de vijftig patiënten. Zij worden voornamelijk met ambulances naar andere ziekenhuizen in de regio Amsterdam vervoerd. De poliklinieken blijven voorlopig open omdat er nog veel afspraken staan gepland. Medewerkers is met klem gevraagd om te blijven werken, ondanks dat de salarissen donderdag niet zijn uitbetaald.

Gemeente betreurt faillissement 

De gemeente Amsterdam betreurt het faillissement. "Wij beseffen dat dit een ingrijpende situatie is voor de medewerkers van MC Slotervaart die hierdoor hun baan verliezen. Wij vinden het belangrijk dat deze medewerkers zo goed mogelijk worden begeleid naar ander werk, stage of opleidingsplaats." Hiervoor zet de gemeente zich samen met andere betrokken partijen, zoals de overige Amsterdamse ziekenhuizen, zorgaanbieders en het UWV in. 

Kamer niet terug van reces 

De Tweede Kamer onderbreekt de herfstvakantie niet om zich te buigen over het faillissement van de IJsselmeerziekenhuizen en het Slotervaartziekenhuis. Een voorstel van die strekking van PVV-Kamerlid Fleur Agema kreeg alleen steun van GroenLinks en PvdA.

Agema vroeg de zorgspecialisten van de Kamer vrijdagmiddag bijeen te komen voor een debat met verantwoordelijk minister Bruno Bruins, maar tevergeefs. De PVV-parlementariër vreest dat de ziekenhuiszorg in het geding is. Ze wijst erop dat veertien andere ziekenhuizen er financieel ook niet geweldig voorstaan.

Door: ANP