Normal_fiets_bewegen

Meer werknemers uit de auto en op de fiets. Dat is waar elf werkgevers zich samen met staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat actief voor in gaan zetten. Zij noemen zich vanaf gisteren fietsambassadeur. Van Veldhoven wil nog deze kabinetsperiode 200.000 mensen uit de auto op de fiets krijgen. Dit meldt Rijksoverheid.

Eén van de elf fietsambassadeurs is het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Dat maakte gisteren bekend dat de acht universitaire ziekenhuizen in Nederland binnen drie jaar 10 procent van hun medewerkers uit de auto op de fiets naar het werk willen hebben. Op dit moment komen ongeveer 30.000 medewerkers van deze ziekenhuizen met de auto naar het werk.

Binnen 15 kilometer

Staatssecretaris Van Veldhoven is blij met deze start. “Meer dan de helft van de mensen woont binnen 15 kilometer van hun werk. Prima te doen met de gewone fiets of e-bike! De fiets is gezond en goed voor zowel het milieu als de bereikbaarheid. Daarom investeert het kabinet extra in de fiets. De elf fietsambassadeurs laten in de praktijk zien hoe je medewerkers stimuleert te fietsen en wat daar de voordelen van zijn. Ik roep andere werkgevers op hun voorbeeld te volgen”.

Directeur Jan Bouwhuis van UMCG: “Als universitaire ziekenhuizen kennen we als geen ander het belang van gezondheid en ziektepreventie. In Nederland fietsland is 1+1 dan snel 2. Met alle mogelijkheden om fietsen aantrekkelijk te maken gaan wij vol voor zoveel mogelijk fietsende medewerkers”.

Laadpalen voor e-bikes

Zij stimuleren actief het fietsen onder hun medewerkers. En daarmee inspireren ze niet alleen hun medewerkers, ook hun sector, regio of klanten. Voorbeelden van de gerichte maatregelen die de ambassadeurs zijn kilometervergoedingen, benutten van fiscale voordelen bij de aanschaf van een fiets, laadpalen voor e-bikes, leenfietsen, fietsenstallingen, douches en fietsenmakers op kantoor.

Door: Redactie Nationale Zorggids