Normal_studenten_mbo_verpleging_verpleegkunde_zorg

Door het personeelstekort in de zorg, voelen instellingen zich genoodzaakt om onbevoegd personeel in te zetten voor zorg- en ondersteuningstaken. Beveiligers moeten ineens ondersteunende werkzaamheden verrichten en van nieuwe collega’s wordt verwacht dat zij zonder enige begeleiding hun werk kunnen uitvoeren. Dit blijkt uit een peiling van Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland (V&VN) onder ruim 2.500 leden, zo meldt de beroepsvereniging. 

Hoewel 60 procent ziet dat hun werkgevers iets aan de problemen doet, is 38 procent vooralsnog niet overtuigd van de inzet van haar werkgever. 40 procent van de ondervraagden ziet onbevoegd personeel dingen uitvoeren die zij niet mogen en niet kunnen uitvoeren. Veel verpleegkundigen en verzorgenden maken zich zorgen om deze ontwikkelingen en vrezen voor de patiëntveiligheid.

Net iets meer dan de helft van de verpleegkundigen en verzorgenden werkt bij een instelling die aan personeelsbehoud doet door bijvoorbeeld doorgroeimogelijkheden te bieden, de zeggenschap van medewerkers te vergroten en door rekening met te houden met de wensen van de werknemer bij het opstellen van het rooster. Helaas ziet het merendeel van de ondervraagden hierdoor echter geen verbeteringen en zien zij ook in de toekomst geen oplossing voor de aanhoudende personeelstekorten.

“Het vergroten van de instroom is cruciaal, maar mag niet ten koste gaan van de aandacht voor het behoud van de verpleegkundigen en verzorgenden die nu werken. Hoe? Door hen veel meer te betrekken bij het verlagen van de werkdruk en bij het schrappen van onnodige administratie en oneigenlijke taken”, aldus V&VN-directeur Sonja Kersten. Verpleegkundigen en verzorgenden zouden meer inspraak moeten hebben in het beleid en de manier van werken. Kersten vindt het tijd voor bestuurders van de zorginstellingen om verpleegkundigen meer te betrekken bij het oplossen van de tekorten en het behoud van personeel.

Door: Redactie Nationale Zorggids