Normal_tiener__jeugd__jeugdzorg__kind__wachten

Jeugdzorgwerkers maken zich al maanden boos over hoe de jeugdzorg door het kabinetsbeleid ten onder gaat. Ze willen 750 miljoen euro extra voor jeugdzorg en pleiten voor een einde aan de aanbestedingswaanzin en administratiedrift van gemeenten. Op dinsdag 6 november liep een groep van ongeveer 150 jeugdzorgprofessionals in een optocht naar de Tweede Kamer om daar een manifest en een 13-punten actielijst te overhandigen. Dit meldt FNV. 

Twee maanden geleden stonden 3.500 zorgverleners op dezelfde plek in Den Haag om minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid te vertellen dat het niet lang zo door kan gaan. Sinds die dag zegt FNV 46 nieuwe noodklokken in de media te hebben geteld over het spaak lopen van jeugdzorg in verschillende delen van het land. De minister wil niet meer geld toezeggen of ingrijpen op administratiedrift een aanbestedingswaanzin, zegt FNV. “Daarom vragen wij met klem aan de  Tweede Kamerleden om de jeugdzorg niet te laten stikken.”

13-punten actielijst

Jeugdzorgwerkers overhandigden gisteren een actiepuntenlijst aan Kamerleden. Eén van die punten is het verzoek van FNV naar een ‘Return-on-investment onderzoek’ om investeringen nu af te wegen tegen besparingen later. FNV stelt dat er nu een tekort is aan 750 miljoen euro. Er zijn onderzoeken over investeringen in de jeugdhulp bekend die claimen dat zo’n investering tot 13 procent winst kan leiden. Het onderzoeken waard, aldus FNV.

Verder pleit FNV voor een kostprijsonderzoek en een verbod om onder de kostprijs jeugdzorg in te kopen. Ook dringt de bond aan op een overbruggingskrediet dat tussen nu en de uitkomsten van het regio-onderzoek jeugdzorg tekorten moet opvangen, een administratiestandaard, een vaste plek van medewerkers in beleid- en besluitvorming en toegankelijke jeugdzorg voor iedereen die dat nodig heeft. 

Door: Redactie Nationale Zorggids