Normal_callcenter_headset_telefoon

Patiënten bellen 's avonds en in het weekend steeds vaker naar huisartsenposten (HAP’s) voor huisartsen- of spoedzorg. Er zijn echter te weinig triagisten om deze toename adequaat op te vangen. Het tekort aan personeel is te ondervangen door meer doktersassistenten op te leiden tot triagist. HAP’s zetten ook steeds meer in op herintreders. Dit meldt Skipr. 

Huisartsenposten in Groningen, Drenthe en Friesland werken inmiddels samen met mbo-scholen en werkgeversorganisatie ZorgpleinNoord om herintreders te werven via een opleiding met baangarantie. Zestien studenten volgen nu de opleiding tot triagist.

In Groningen zet de HAP’s ook vierde- en vijfdejaars geneeskundestudenten in. Zij vangen de werkdruk vaak een jaar lang op, totdat het tijd is om zelf een specialisatie te volgen. 

De vele telefoontjes die HAP’s ontvangen, zijn voornamelijk afkomstig van ouderen die het thuis moeten zien te rooien en mensen met psychische problemen. Laatstgenoemde groep hangt vooral lang aan de telefoon, waardoor de lijn soms tot wel drie kwartier bezet blijft. 

Door: Redactie Nationale Zorggids