Normal_verpleging_verpleegkundige

Om de kwaliteit van de wijkverpleging ook in de toekomst te garanderen, moet wat GroenLinks betreft een standaardtarief worden ingevoerd voor wijkverpleegkundigen. Volgens Kamerlid Corinne Ellemeet heeft de marktwerking juist deze sector onder enorme druk gezet. Dit meldt GroenLinks. 

“Er is een toptarief vastgelegd dat eigenlijk overeenkomt met de kostprijs van wijkverpleegkunde. De meeste zorgverzekeraars betalen minder en bedingen dan dat wijkverplegers bepaalde handelingen niet moeten uitvoeren. Dat motiveert niet: er wordt beknibbeld op professionele ruimte en mensen krijgen te weinig betaald. Nu zien ze vaak al af van een contract bij een zorgverzekeraar, maar het ligt ook voor de hand dat wijkverpleegkundigen er vroeg of laat ander werk zoeken. Elders in de zorg zitten ze ook te springen om extra handen.”

Ziekenhuizen aantrekkelijk alternatief

Door soms forse personeelstekorten werven ziekenhuizen en verpleeghuizen namelijk ook volop. ‘Ziekenhuizen kunnen mensen veel sneller carrièreperspectief bieden en verpleeghuizen hebben er honderden miljoenen bijgekregen van De Jonge. Dat zijn aantrekkelijke alternatieven voor zorgverleners. Het is niet gek dat de wijkverpleegkunde onder deze omstandigheden het nakijken heeft: het is een sector waarvoor de minister relatief weinig liefde toont. Gek is dat wel: ruim 90 procent van onze ouderen woont thuis en het beleid is er op ingericht dat dit zo blijft. Als deze mensen hulp nodig hebben, kloppen ze eerst aan bij de wijkverpleegkundige.

Patiënt kiest zorgverlener, zorgverzekeraar vergoedt kosten

Ellemeets voorstel behelst een vast tarief waarmee wijkverpleegkundigen de zorg kunnen bieden die nodig is. Welke zorg noodzakelijk is, wordt vastgesteld door de wijkverpleegkundige op basis van richtlijnen. De patiënt kiest de zorgverlener en de zorgverzekeraar vergoedt de kosten. Brancheorganisatie ZorgThuis en belangenbehartiger V&VN zijn positief over het plan. 

Ongecontracteerde zorg ontmoedigen

Anders dan GroenLinks is minister Hugo de Jonge nog niet klaar met marktwerking in de wijkverpleging, al ziet hij ook dat er problemen zijn. De minister ontvouwde eind vorige week andere plannen: in zijn plan wordt de "vrijheid van wijkverpleegkundigen beknot door de tarieven voor ‘ongecontracteerde’ zorg in te perken". Zo wil de minister wijkverplegers aanmoedigen een contract te tekenen bij een zorgverzekeraar, omdat anders nog maar 40 procent van hun tarief wordt vergoed. De rest moeten mensen zelf betalen. 

Door: Redactie Nationale Zorggids