Normal_rechtszaak_hamer_rechtbank1

De civiele procedure voor het beschikbaar stellen van het dna van fertiliteitsarts Jan Karbaat is vandaag gestart. Volgens de advocaat van de 49 donorkinderen die de zaak zijn gestart, hebben zijn cliënten een verhoogd risico op genetische afwijkingen en kampen veel van hen met een identiteitscrisis. Dit meldt NU.nl. 

Omdat de donorkinderen niet weten wie hun vader is, bestaat de kans dat zij een relatie met een broer of zus aangaan. Wat een verhoogd risico op genetische afwijkingen met zich meebrengt. Bovendien is het voor de kinderen van belang om de familiegeschiedenis te weten, zodat ze meer kennis hebben over eventuele genetische aandoeningen in de familie.

De inmiddels overleden Jan Karbaat heeft mogelijk tientallen kinderen verwerkt bij moeders die in  zijn fertiliteitskliniek kwamen voor een ivf-behandeling. MC Bijdorp ging in 2009 dicht omdat de toenmalige Inspectie voor de Gezondheidszorg zag dat de kliniek zaken niet op orde had, waaronder de dossiers.

Er zijn al 47 kinderen die via de dna-databank van Fiom erachter zijn gekomen dat zij een dna-match hebben met het wettige kind van de arts. Dit geeft echter nog geen 100 procent zekerheid over het verwantschap met Karbaat zelf. 

Door: Redactie Nationale Zorggids