Normal_operatie1

Medewerkers van de IJsselmeerziekenhuizen denken dat Lelystad een volwaardig ziekenhuis nodig heeft. Eenvoudige spoedzorg blijft overdag en ‘s avonds open in Lelystad. Maar voor complexe zorg of spoedzorg ‘s nachts moeten patiënten uitwijken naar een ander ziekenhuis. Ook de afdeling acute verloskunde in de stad wordt opgeheven. Hier is het personeel van de ziekenhuizen het niet mee eens. Alle inwoners in de regio zouden toegang moeten hebben tot een volwaardig ziekenhuis, schrijven ze in een brief. Dit meldt NOS. 

“Voor alle inwoners in ons verzorgingsgebied is het medisch noodzakelijk dat 24/7 spoedeisende hulp (SEH), een beddenhuis, volwaardige OK-faciliteiten en acute klinische verloskundige zorg worden gegarandeerd in Lelystad”, aldus de medewerkers.

Minister Bruins zei eerder dat de regio onvoldoende gekwalificeerd personeel heeft om deze gespecialiseerde afdelingen 24 uur per dag, zeven dag per week open te houden. De afgelopen jaren zijn er echter geen problemen geweest met bezetting op de afdelingen waar acute zorg wordt verleend, aldus de zorgprofessionals. Het St. Jansdal in Harderwijk blijkt te hebben geconcludeerd dat er niet voldoende personeel in de regio is, zegt Bruins nu.

Gemengde gevoelens bij Patiëntenfederatie Flevoland

De Patiëntenfederatie in Flevoland is blij dat de poliklinische zorg en eenvoudige ingrepen in Lelystad blijven, maar dat er geen volwaardige spoedeisende hulp of verloskunde meer is, noemt de organisatie teleurstellend.

Door: Redactie Nationale Zorggids