Normal_arts_dokter_stethoscoop_witte_jas_doktersjas_verpleegkunde_zorgpersoneel_verpleging

De nieuwe Zorgpoli Haaglanden heeft dokters in dienst die veertien verschillende talen spreken. In de zorgpoli kunnen patiënten uit de regio Den Haag terecht voor een gesprek met de huisarts of psycholoog, een bezoek bij de pijnpoli of een simpele bloedpriktest. De meeste buitenlandse patiënten die er komen zijn Turks of Pools en daar is het gezondheidscentrum ook op ingericht met Turks en Pools sprekende artsen en assistenten. Dit meldt het Algemeen Dagblad. 

Negentig procent van de patiënten die naar Zorgpoli Haaglanden komt is buitenlands. Met name Turken, Polen en Hindoestanen staan er ingeschreven. Vooral de Poolse doelgroep blijkt problemen te hebben met de taal en Nederland kent maar weinig Poolse artsen. Er zijn hier wel veel Turkse artsen en de Hindoestaandse groep patiënten spreekt veelal Nederlands.

De enige Poolse arts die de Zorgpoli heeft weten te strikken heeft drieduizend patiënten, vertelt huisartsendirecteur Jean-Paul van Rijn van de Zorgpoli. “Die komen uit de wijde omgeving, tot aan Nootdorp toe. Binnenkort krijgen we een tweede Poolse arts. Dat betekent een verdubbeling van het aantal Poolse patienten dat we aankunnen.” Een fysiotherapeut, dietist, dokterssassistente en apothekersassistente daar spreken ook Pools. Zodat patiënten in het hele zorgproces meegenomen kunnen worden. 

Door: Redactie Nationale Zorggids