Normal_arts_dokter_stethoscoop_witte_jas_doktersjas_verpleegkunde_zorgpersoneel_verpleging

‘Echte dokter huilen ook’ is het boek van kankerspecialist Warner Prevoo. Jarenlang behandelde hij patiënten met kanker, maar twee jaar geleden kreeg hij zelf de diagnose: terminale longkanker. Uiteindelijk blijkt zijn kanker niet terminaal te zijn en is de tumor met medicijnen te bestrijden. Sinds Prevoo zelf ziek is, heeft hij een hele andere visie op de arts-patiëntrelatie. Dit meldt het Algemeen Dagblad. 

“We begrijpen er geen snars van”, zegt Prevoo die dit niet als verwijt bedoelt maar als observatie. Zinnetjes als ‘ik begrijp het’ of ‘ik vind het vervelend voor u’ noemt hij nu lege zinnen. “Ik vind dat wij als arts best vaker mogen zeggen: ‘Ik zie dat u ziek bent, ik vind het verschrikkelijk voor u, maar ik ben het zelf niet, dus ik weet niet precies waar u het over heeft. Ik doe wel mijn stinkende best u te genezen’.”

De vader van Prevoo is een maand na zijn eigen diagnose ook gediagnosticeerd met kanker. Daar ziet Prevoo dat slechtnieuwsgesprekken vaak ook niet de sterkste kant van een arts zijn. Vaak geven ze nog hoop, terwijl er in de werkelijkheid soms niets meer te doen is aan de ziekte.

In ‘Echte dokter huilen ook’ vertelt Prevoo over zijn eigen ziekteproces. Over de pijn, ziekte, eenzaamheid en de liefde voor het leven. Maar hoe leef je door als je ernstig ziek bent? Prevoo vertelt over de andere kant. Nu hij patiënt is ziet hij artsen plots in een ander daglicht. Maar ook de echte kant van ‘het patiënt zijn’.

Door: Redactie Nationale Zorggids