Normal_mantelzorg__thuiszorg

Ongeveer één op de vijf van de mantelzorgers heeft het financieel zwaar. De mantelzorgers moeten veel reizen en maken verscheidene kosten om voor een ander te zorgen. Mijnkwaliteitvanleven.nl, waarin zes belangenorganisaties zijn verenigd, deed hiernaar onderzoek. Dit meldt Mezzo, één van de deelnemende organisaties. 

Mezzo vindt dat er meer aandacht moet komen voor de kosten die mantelzorgers maken om voor een ander te zorgen. Bijna dertig procent is maandelijks meer dan 100 euro kwijt aan reiskosten. Dat is een paar maanden lang nog wel te overzien, maar 89 procent van de mantelzorgers zorgt twee jaar of langer voor een familielid, partner of goede vriend en is bij elkaar opgeteld een flink bedrag kwijt. Daar komt vaak ook nog eens bij dat mantelzorgers minder gaan werken om voor de ander te zorgen of zelfs genoodzaakt zijn ontslag te nemen.

Reiskostenvergoeding voor mantelzorgers bestaat niet

Er bestaat geen reiskostenvergoeding voor mantelzorgers. Als het aan Mezzo ligt komt hier meer aandacht voor en daarin speelt de overheid ook een belangrijke rol. “Als mensen omwille van de hoge (reis)kosten genoodzaakt zijn om niet – of minder – te gaan zorgen, schiet de participatiesamenleving echt zijn doel voorbij”, zegt directeur Liesbeth Hoogendijk van Mezzo. 

Door: Redactie Nationale Zorggids