Normal_geld__munten__centen

Iedere vrijdag kun je bij ons terecht voor een weekoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige items per werkdag. Het opvallendste nieuws deze week is de flinke korting op het veelgebruikte reumamedicijn Humira. Verder onder meer het interessante nieuws dat mantelzorgers het financieel zwaar hebben, dat er in de toekomst mogelijk een anticonceptiegel voor mannen op de markt komt én dat er eindelijk een eind komt aan de 5-minutenregistratie voor wijkverpleegkundigen. 

Maandag: 20 procent van de mantelzorgers heeft het financieel zwaar

Ongeveer één op de vijf mantelzorgers heeft het financieel zwaar. Ze moeten veel reizen en maken verscheidene kosten om voor een ander te zorgen. Bijna dertig procent is maandelijks meer dan 100 euro kwijt aan reiskosten. Dat is een paar maanden lang nog wel te overzien, maar 89 procent van de mantelzorgers zorgt twee jaar of langer voor een familielid, partner of goede vriend en is bij elkaar opgeteld een flink bedrag kwijt.

Er bestaat geen reiskostenvergoeding voor mantelzorgers. Als het aan Mezzo, de organisatie die opkomt voor de belangen van mantelzorgers, komt hier meer aandacht voor.

Dinsdag: onderzoekers testen anticonceptiegel voor mannen

Zou het wel? Zou het niet? Al jarenlang testen onderzoekers de mogelijkheden voor mannelijke anticonceptie om de lasten voor de vrouw te verlichten. Nu is er mogelijk een nieuw middel voor mannen ontdekt, namelijk de anticonceptiegel. Amerikaanse onderzoekers testen momenteel een hormonale gel die op de schouders en armen van de man moet worden gesmeerd. Door de gel dagelijks aan te brengen zou de spermaproductie omlaag gaan zonder dat het libido hierdoor wordt aangetast.

Woensdag: wijkverpleging bant 5-minutenregistratie

Uiterlijk 2019 is de wijkverpleging eindelijk van de 5-minutenregistratie af. De 5-minutenregistratie leidt tot veel onnodige administratie en zorgt al jaren voor onvrede bij wijkverpleegkundigen. Zij hebben nu samen met zorgaanbieders, zorgverzekeraars, accountants, de NZa en minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid afspraken gemaakt om ervan af te komen. De focus komt te liggen op verantwoording afleggen over kwaliteit in plaats van over tijd.

Donderdag: patent op reumamedicijn verlopen, prijs met 80 procent omlaag

Het reumamedicijn Humira is straks misschien 80 procent goedkoper. Het patent erop is verlopen en daarom mogen andere farmaceuten varianten erop produceren en verkopen. De producent van Humira, AbbVie, verlaagt daarom de prijs van 600 euro naar 100 euro per spuit. Voor Nederland betekent dit een mogelijke kostenbesparing van 184 miljoen euro.

Dit klinkt veelbelovend, maar onder meer verzekeraars en ReumaNederland vermoeden dat er meer achter de zet van AbbVie zit en dat het de prijs alleen maar drastisch verlaagt om de concurrentie uit de markt te drijven. Om vervolgens als monopolist de prijs weer omhoog te gooien.

Vrijdag: zorgverzekering in dertien jaar tijd de helft duurder geworden 

Sinds de invoering van het huidige zorgverzekeringstelsel in 2006 is de prijs voor de basispremie met ongeveer de helft gestegen. In 2006 kostte een basispremie bij CZ bijvoorbeeld 87,30 euro, wat voor het komende jaar stijgt naar 124,80. De reden van de stijging is dat de zorgkosten steeds hoger worden door technologische ontwikkelingen en de vergrijzing.

Hoewel een prijsstijging niet ongewoon is, is het toch veel sneller gestegen dan gedacht. “Bedenk ook nog dat de zorgverzekeraars een aantal jaar een deel van hun reserve hebben ingezet”, aldus gezondheidseconoom Wim Groot. 

Door: Redactie Nationale Zorggids