Normal_onderzoek_kweek_virus_bacterie

Zeven vrouwelijke medische wetenschappers krijgen met behulp van het Oncode Institute de kans om baanbrekend onderzoek te doen. In de medische wetenschap zijn voldoende wetenschapsters, maar de top van de wereld wordt vooralsnog gedomineerd door mannen. Het zijn meestal de mannen promoveren naar senior onderzoeker. Oncode Institute geeft zeven vrouwelijke talenten vier jaar lang 150.000 euro per jaar voor het uitvoeren van medisch onderzoek. Dit meldt Algemeen Dagblad. 

Volgens medisch oncoloog en onderzoeker Sarah Derks zijn er evenveel vrouwen als mannen die als onderzoeker starten. Waarschijnlijk zijn er in de postdoc-fase zelfs meer vrouwen. “”Met die vrouwen die niet verder gaan, raak je dus enorm veel talent kwijt.” De meeste vrouwen die stoppen met hun werkzaamheden als onderzoeker zijn tussen de 30 en 40 jaar en zijn vaak net moeder of worden moeder. Maar volgens Derks is dat niet de kern van het probleem.

Onderzoekers hebben geld nodig om onderzoek te kunnen doen. Geld dat je vaak pas krijgt als je jezelf al hebt bewezen, wat lastig is voor wetenschappers die pas net beginnen. Dit maakt samenwerking meteen ook een stuk complexer. En daar komt Oncode goed van pas. De organisatie faciliteert samenwerkingen, zodat ontwikkelingen in de wetenschap sneller in de praktijk in gebruik genomen kunnen worden.

Oncode biedt jonge wetenschappers de mogelijkheid om samen te werken met een mentor. Dat is vaak iemand die meer ervaring heeft. “Door daarmee te sparren over bijvoorbeeld de technieken die toegepast worden, kunnen jonge wetenschappers hun onderzoek naar een hoger plan tillen.”

Door: Redactie Nationale Zorggids