Normal_stethoscoop_tuchtcollege_hamer

Een psychiater uit Eindhoven wordt door een voormalige patiënte aangeklaagd voor de seksuele relatie die de twee begonnen in 2011. De 60-jarige man wordt ervan beschuldigd niet professioneel te hebben gehandeld en een jarenlange relatie te hebben gehad met zijn patiënte. Hulpverleners mogen volgens de inspectie nooit een relatie beginnen met een patiënt(e). Het tuchtcollege zal zich uitspreken in de zaak. Dit meldt De Gelderlander.

De psychiater erkent dat hij zich “onwaardig heeft gedragen”, zo bleek gisteren voor het regionaal Medisch Tuchtcollege. De eerste jaren van de behandeling werd professioneel gewerkt maar dat veranderde in 2011. Toen toonde de man een bijzondere interesse in zijn patiënte. “Hij liet merken dat ik belangrijk voor hem was. Ik was zijn uitverkorene”, zo vertelde de vrouw tijdens de zitting. “Het voelde heel aangenaam, hij had mij ook nodig.”

Medicijnen voor Parkinson

Pas toen de relatie stopte in 2016 en de vrouw naar een andere psychiater ging, werd haar duidelijk wat zich de afgelopen jaren had voorgedaan. Zij deed, naast de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ), aangifte tegen de psychiater. De man verklaarde dat hij lijdt aan Parkinson en dat medicatie daarvoor zijn gedrag heeft veranderd. “Ik gleed in een door mijzelf gecreëerd moeras”, zegt de man. Hij noemt het ontremming en tunnelvisie. De inspectie vindt dit argument niet geldig. De man had als hulpverlener hulp moeten inschakelen toen hij de veranderingen in zijn gedrag opmerkte.

De inspectie wil dan ook dat de man nooit meer als psychiater mag werken en wil dat het Tuchtcollege hem zijn registratie afpakt. De verdachte vindt dat te ver gaan en wil beschikbaar blijven voor adviesfuncties. Hij werkt al niet meer als therapeut. Aan het einde van de maand zal het Tuchtcollege tot een uitspraak komen.

Door: Redactie Nationale Zorggids