Normal_eten_salade

De registratie van leefstijlcoaches in het AGB-register komt langzaam op gang. Op 4 januari 2019 hadden 293 zorgverleners zich geregistreerd als leefstijlcoach. Er zijn nog steeds gebieden in Nederland waar geen enkele leefstijlcoach geregistreerd staat en dat betekent dat nog niet in alle gebieden in Nederland gecombineerde leefstijlinterventie (GLI) beschikbaar is. Dit meldt Vektis. 

Een zorgaanbieder die GLI gaat leveren en daarvoor vergoeding wil ontvangen van de zorgverzekeraars, moet zich registreren in het AGB-register van Vektis. Dit geldt voor nieuwe zorgaanbieders die alleen gecombineerde leefstijlinterventie aanbieden en voor zorgaanbieders die al geregistreerd zijn in het AGB-register (als fysiotherapeut, oefentherapeut of diëtist) en die vanaf 1 januari 2019 ook GLI’s mogen aanbieden.

Alle aanbieders volgen voor GLI een erkende opleiding. Naast een inschrijving in het kwaliteitsregister hebben zij ook een licentie nodig voor één van de drie leefstijlprogramma’s.

GLI in basispakket zorgverzekering 

Sinds 1 januari 2019 wordt gecombineerde leefstijlinterventie, gericht op gedragsverandering en gewichtsverlies, vergoed vanuit de basisverzekering. De helft van alle volwassenen heeft last van overgewicht of obesitas. Vaak hebben chronische aandoeningen, zoals diabetes, een direct of indirect verband met zwaarlijvigheid. Dergelijke aandoeningen zijn te behandelen met medicijn of met het aanpassen van de levensstijl.

Aanpak van overgewicht

“Het is bekend dat een goedbedoeld los advies over leefstijl in de spreekkamer bij verreweg de meeste mensen met (ernstig) overgewicht onvoldoende effect heeft. Een GLI bestaat uit een langdurig traject waarbij begeleiding op het gebied van gezonde voeding, beweging én de psyche in samenhang wordt aangeboden. De kans dat iemand hiermee langdurig op een gezonder gewicht komt is aanzienlijk groter. Dit betekent een eerste grote stap voorwaarts in de landelijke aanpak van overgewicht”, legt hoogleraar Liesbeth van Rossum uit. 

Door: Redactie Nationale Zorggids