Logo_fnv_logo

Jeugdzorgwerkers maken zich al maanden boos over hoe de jeugdzorg aan het kabinetsbeleid ten onder gaat. Ondanks dat jeugdhulpverleners al meerdere malen in opstand zijn gekomen, schuift minister Hugo de Jonge het probleem voor zich uit, zegt vakbond FNV.  Ondertussen komen jeugdzorgwerkers en kinderen in de knel; de wachtlijsten blijven groeien, kinderen moeten maanden op hulp wachten en de sector loopt leeg omdat professionals omvallen of de sector verlaten. Op 14 januari loopt daarom een groep van jeugdhulpverleners, verenigd in FNV Zorg & Welzijn, naar het ministerie van Volksgezondheid waar zij De Jonge een (uit)fluitconcert zullen geven. Dit meldt FNV.

Maaike van der Aar, bestuurder FNV Zorg & Welzijn: "Jeugdzorgwerkers worden bozer en bozer dat minister Hugo de Jonge hun problemen niet serieus neemt. Ze gaan door voor ‘hun’ kinderen, maar voelen zich door hem behoorlijk tegengewerkt. Onderzoeken die zijn toegezegd worden uitgesteld en resultaten van bijvoorbeeld het arbeidsmarktonderzoek worden pas ná belangrijke debatten gepubliceerd. Allemaal tekenen dat hij jeugdzorg absoluut geen prioriteit geeft."

Administratiedrift en aanbestedingswaanzin 

FNV wil dat er 750 miljoen euro extra voor jeugdzorg wordt uitgetrokken en dat de administratiedrift en inkoop- en aanbestedingswaanzin in de jeugdzorg stoppen. Verder pleit FNV voor een kostprijsonderzoek en een verbod voor gemeenten om onder de kostprijs jeugdzorg in te kopen. Ook dringt de bond aan op een overbruggingskrediet dat tussen nu en de uitkomsten van het regio-onderzoek jeugdzorg tekorten moet opvangen, een administratiestandaard, een vaste plek van medewerkers in beleid- en besluitvorming en toegankelijke jeugdzorg voor iedereen die dat nodig heeft.

Volgens de FNV moet de Jonge investeren in de sector, zodat de sector zich echt kan omvormen tot een innovatieve zorgsector; hetgeen was beoogd met de transitie van jeugdzorg. 

Door: Redactie Nationale Zorggids